tiistai 26. kesäkuuta 2012

Lohta kolmella tavalla.

Tajusin tässä, että voin tänä kesänä syödä lohta hyvällä omallatunnolla niin paljon kuin huvittaa, koska Kanada on lohen kotimaa. Ainakin siis suosin kotimaista :D Olen myös haastanut itseni testailemaan sumeilematta uusia reseptejä. Kalaruokia ja paljon muutakin on luvassa. Mutta aloitetaan näillä lohiresepteillä: 

Kaikki on tehty uunissa. Ja perusohjehan uuniloheen menee niin, että 175-asteisessa uunissa lohifilettä paistetaan 15-45 minuuttia, riippuu kalan koosta ja lisukkeista. Lohen kypsyyden oppii kyllä helposti tunnistamaan...

Lauantaina kokoonnuimme perheillallisille appivanhemmilleni, ja anoppini oli oli loihtinut pöytään parmesaanilohta. Jos kaipaa pehmeää ja täyteläisä lohta, mutta ei mitään kermamössöä, suosittelen tätä reseptiä:

PARMESAANILOHI ANOPIN TAPAAN

lohifile
majoneesia
parmesaania raastettuna

1- Asettele (mieluiten ruodoton) lohifile uunipellille. 
2- Sivele pintaan kerros majoneesia.
3- Ripottele majoneesin päälle runsaasti parmesaanijuustoa.
Ja paista. 

Sunnuntaina selasin nettiä ja löysin Glorian sivuilta täältä pikantimman kuorrutteen lohelle. Resepti on alunperin grillaamista varten, mutta hyvin se toimi uunissakin. Sivelin kuorrutteen lohifileiden päälle ja laitoin uuniin. Lohen kanssa tarjosin höyrytettyjä kasviksia.


LOHTA SINAPPI-ROSMARIINIKUORRUTTEELLA

0,5 dl dijonsinappia
4 rosmariininoksaa
2 rkl oliiviöljyä
1 tl sokeria

1- Valmista kuorrute: nypi rosmariinista lehdet ja hienonna ne. Sekoita kaikki aineet keskenään.
2- Sivele kuorrute kalan päälle.
3- Paista.

... ja siten olen fiilistellyt Pastanjauhantaa-blogin reseptivalikoimaa selaillessani. Bangkokissa käyn usein japanilaisessa ravintolassa syömässä teriyaki-lohta, mutta en ole oikeastaan tehnyt sitä kotona koskaan - ainakaan oikeaoppisesti. Niinpä kokkasin eilen teriyakilohta  (alunperin resepti Vahteralta ja Nurmelta) ja lisukkeeksi avocadosalaattia, joka toi mieleen tzatzikin. Raikas kesäinen ateria! Vaikka molemmat reseptit löytyy netistä, lisään ne vielä tähän: 

TERIYAKILOHI

lohifile
1 dl teriyakikastiketta
2 rkl vettä
2 rkl fariinisokeria

1- Jos lohifileessä on ruotoja tai nahkaa, nypi ne pois tässä vaiheessa.
2- Leikkaa lohifile annospaloiksi.
3- Lämmitä teriakikastiketta esim. syväreunaisessa paistinpannussa (jotta voit helposti marinoida lohipalat siinä), lisää siihen sokeri ja vesitilkka.
4- Pyöräytä lohifileet kastikkeessa ja laita palat uuniin (kypsää vartissa). Sivele paiston aikana kerran kastikkeella. Ja sivele vielä kerran uunistaoton jälkeen.

AVOKADOSALAATTI

1/2 kurkkua kuorittuna ja siemenet poistettuna
2 avokadoa kuorittuna ja paloiteltuna
3 reilua ruokalusikallista luonnonjugurttia
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
2 tl sitruunamehua
4 tuoretta basilikanlehteä silputtuna
suolaa ja pippuria

1- Sekoita kastike: jugurtti, valkosipuli, sitruunamehu, basilikasilppu, suola ja pippuri.
2- Yhdistä kulhossa kurkku, avokado ja salaattikastike.
3- Anna salaatin vetäytyä jääkaapissa sillä aikaa, kunnes muu ruoka on valmis.

Hyvää ruokahalua!

2 kommenttia:

  1. Minulle tuli tästä mieleen, että pitäisiköhän laittaa joskus köyhän miehen lohta eli makrillia uunissa. Olen sitä hiukan vieroksunut voimakkaan hajun takia. Sitäkin pitää valella soijakastikkeella. Teriyaki sauce piti ihan tarkistaa netissä ja se on itse asiassa etikalla ym terästettyä soijakastiketta, siis esim. Kikkomania.

    VastaaPoista
  2. Makrillia en olekaan ikinä tehnyt. Syön joskus "halvassa" japanilaisessa kuponkipaikassa yhtä kalaa, jonka nimeä en tiedä. Ehkä makrillia? Jokatapauksessa makrilli olisi kiva lisä ruokavalioon: jos löydät/keksit hyvä reseptin, kerro!

    VastaaPoista